Почетна

PENETRON СИСТЕМИ

Како функционира?

Бетон во суштина е тежок, порозен сунѓер кој е подложен на пукање во многу фази од својот живот, што и олеснува на водата да се впие низ порите, микро пукнатини и капиларни тракти. Водата може да предизвика проблеми, да го оштети бетонот или челикот за арматура. Ова може да влијае на силата, издржливоста и животен век на бетонот. Производите PENETRON се специјално формулирани за производство на кристали за намалување на пропустливост или катализирање на непроречени бетонски компоненти кои резултираат со кристална решетка која ја намалува бетонска порозност.

Општ пример на работење на системот PENETRON:

1. Хемикалиите PENETRON продираат до пукнатините, микро-пукнатини и капиларни тракти на бетонот преку осмоза, броуново движење и реакции на суви честички.
2. Активните состојки на PENETRON реагираат со бетонски минерали за да формираат нерастворливи кристали, кои ги пополнуваат пукнатини и празнини до ширина од 400 микрони. Овој кристален раст се одвива длабоко во бетонска структура до речиси 1 метар од местото на апликација.
3.Water молекули (и широк спектар на хемикалии) не може да поминат низ бетонот. Сепак, воздухот сè уште може да помине, дозволувајќи му на бетонот да дише. Со ова се избегнува зголемувањето на притисокот на пареата.
4.Во отсуство на понатамошна влага, компонентите на PENETRON остануваат неактивни. Ако влагата се повтори во кое било време, процесот на запечатување се продолжува автоматски и напредува подлабоко во бетонот.

Card image

Откако ќе се активираат, груби зрнести издолжени кристали и грануларни кристали слични на игли. Овие кристали целосно ќе ја пополнат пукнатината, која го изострува бетонот и ја намалува пропустливоста.

Card image

Истата пукнатина (земена од БЕИ) е запечатена со формирање на кристали PENETRON.

Card image

Големата фотографија јасно ги прикажува издолжените кристали и фините иглички во пукнатината.

Card image

Зголемување од 10.000x покажувајќи го развојот на кристалите што ја намалуваат пропустливоста.